Skip to main content

Spoedzorg bij tandtrauma


Tandletsel vereist snelle en juiste behandeling om levenslange nadelige gevolgen voor de patiënt te voorkomen.

De ééndaagse module “Spoedzorg bij Tandtrauma” van EMplus leert zorgprofessionals tandtrauma correct te diagnosticeren en behandelen, met zowel theorie als praktijk in het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Vooraf aan de training vind een online onderwijssessie plaats. 

Geschikt voor SEH-artsen, zorgmasters en AIOS SEH.

Spoedzorg bij tandtrauma


Tandletsel kan een aanzienlijke impact hebben op patiënten. Een adequate eerste opvang en behandeling van tandletsel is essentieel voor het behoud van een gebit. Het onnodig verloren gaan van tanden heeft levenslange consequenties voor de patiënt.  Helaas beschikken weinig artsen in Nederland ove…

Programma

1. online sessie vooraf

De deelnemers worden door de faculty onderwezen in de basis van de tandheelkunde en tandtrauma. Door deel te nemen aan de online sessie is de deelnemer bekend met de basis van de tandheelkunde en kent de basisbegrippen en termen die worden gebruikt bij tandletsel. De online sessie zorgt ervoor dat tijdens de trainingsdag in ACTA zoveel mogelijk in de praktijk kan worden geoefend.

Duur: 2 uur

2. De trainingsdag op locatie ACTA dental education

Deel 1: middag

Tijdens diverse interactieve presentaties wordt de deelnemer meegenomen in het herkennen en behandelen van tandletsel. 

Deel 2: avond

Na een avondmaaltijd wordt het geleerde in de praktijk geoefend in de ACTA praktijkruimte waar diverse fantomen beschikbaar zijn om in de praktijk op te oefenen. Reposities van avulsies, luxaties, verdovingen, aanleggen van spalken en nog veel andere zaken komen aan bod.

Totale duur trainingsdag: 8 uur

Faculty

Marjolijn Gilijamse – MKA chirurg in OLVG en AUMC met aandachtsgebied (tand)traumatologie.

Fieke de Beukelaer – tandarts werkzaam bij de Tandarts Spoed Praktijk.

Jasper van Dam – AIOS SEH met een passie voor tandletsel.

Michiel Gorzeman – SEH arts met bijzondere interesse in tandletsel.

Leerdoelen

Na deze module is de deelnemer in staat om tandtrauma te herkennen en beschikt over de kennis en kunde om deze adequaat te behandelen.

Toelatingseisen

Deze cursus is geschikt voor alle SEH-artsen, zorgmasters SEH en derdejaars AIOS SEH.

Accreditatie

Bij de NVSHA is een accreditatie van 8 punten aan gevraagd.

Locatie

Het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) is een van de toonaangevende instituten ter wereld op het gebied van tandheelkunde. Het is hét adres voor bij- en nascholing binnen de tandheelkunde.

Meer informatie

Heb je vragen? Stuur een mail naar michiel@emplus.nl

Registratie

Je kunt je aanmelden via onderstaande link.

Deelnametarief

€600,- (inclusief online sessie vooraf en diner)

Data

6 februari 2025 (Let op: inschrijving opent 18 oktober)

Locatie

ACTA, Gustav Mahlerlaan 3004, Amsterdam

Spoedzorg bij tandtrauma

Tandletsel kan een aanzienlijke impact hebben op patiënten. Een adequate eerste opvang en behandeling van tandletsel is essentieel voor het behoud van een gebit. Het onnodig verloren gaan van tanden heeft levenslange consequenties voor de patiënt.  Helaas beschikken weinig artsen in Nederland over de benodigde kennis en vaardigheden om tandtrauma correct te herkennen en te behandelen. Ook een kundige tandarts op het gebied van tandtrauma is niet altijd overal beschikbaar.

De ééndaagse module “Spoedzorg bij Tandtrauma” van EMplus biedt deelnemers de tools om snel en accuraat tandletsel te diagnosticeren en adequaat te behandelen. 

Deze training bestaat uit een theoretisch gedeelte, gevolgd door een praktijkonderdeel waarin deelnemers direct de gelegenheid krijgen om de opgedane kennis in een realistische setting toe te passen.

De training vindt plaats in het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), waar met verschillende modellen wordt geoefend, zodat deelnemers hands-on ervaring opdoen. Om de deelnemers goed voor te bereiden en de tijd in het trainingscentrum maximaal te benutten, wordt de training vooraf gegaan door een online college over tandletsel.

Deze cursus is uitermate geschikt voor SEH-artsen, zorgmasters werkzaam op de SEH, en AIOS SEH.

Inschrijving opent 18 oktober.